fbpx

STEM učionica – put ka znanju, znanosti i inkluzivnosti

STEM učionica – put ka znanju, znanosti i inkluzivnosti“.
Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je dala povjerenje i podršku Središtu za cjeloživotno učenje da implementira projekt pod nazivom „STEM učionica – put ka znanju, znanosti i inkluzivnosti“.

Podijeli

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je  dala povjerenje i podršku Središtu za cjeloživotno učenje da implementira projekt pod nazivom „STEM učionica – put ka znanju, znanosti i inkluzivnosti“.

Interdisciplinarnim pristupom, metodologija STEM obrazovanja razvija kreativno razmišljanje i potiče rješavanje problema kroz timski rad.  Zajedničkim radom, učenicima osnovnih škola, „STEM učionica – put ka znanju, znanosti i inkluzivnosti“, pruža priliku za stvaranje jedinstva u različitosti. omogućujući djeci različitih etničkih i društvenih skupina da razviju tzv.
Makers kulturu. Naglasak je dakle na učenje koje se odvija kroz rad u specifičnom društvenom i socijalnom okruženju, kroz neformalno, vršnjačko i timsko učenje.

U
čenici će imati mogućnost da prođu kroz četiri radionice: Izumitelji, Robot makeri, Istraživači i Programeri. Svaka radionica se sastoji od 3 radionice u trajanju od 3 školska sata i četvrtom tijekom koje će učenici moći pokazati vještine koje su stekli kroz timski rad i druženje.

Radionica za izumitelje
uvodi učenike u inženjersku terminologiju, te razvoj osnovnih naučnih vještina s ciljem sticanja načina razmišljanja i pristupa problemu kroz primjenu relevantnih IT rješenja. Na primjeru softverskog rješenja koje prati 3D printer, učenici će imati priliku da se upoznaju sa CAM/CAS i CNC terminima.

Radionica Robot makera
uvodi učenike u sticanje znanja iz  mehanike rada robota, korištenja senzora, svjetla, motora za upravljanje robotom kroz programiranje. Pored sklapanja robota i njegovog povezivanja na matičnu ploču, te davanja komandi putem računara, polaznici će naučiti da riješe jednostavne probleme i prenesu rješenja u digitalni oblik.

STEM radionica istraživača
otvara učenicima prostor za ulazak u svijet prirodnih nauka kroz fiziku i njene raznolik laboratorijske eksperimente. Na taj način, polaznici će steći osnove praktičnog rješavanja problema.

Programeri će na STEM radionici
steći vještinu kodiranja koje ima široku primjenu u mnogim disciplinama. Učenicima će biti upoznati sa osnovama programiranja kroz modul male škole kodiranja.

„STEM učionica – put ka znanju, znanosti i inkluzivnosti“ će biti dostupna za najmanje 100 učenika osnovnih škola. Pružit će mogućnost razvijanja znatiželje, s naglaskom na podsticanje kreativnog i lokičkog razmišljanje, te razvijanja vještina rješavanja problema uz upoznavanje učenika sa osnovama naučnog istraživanja, tehnološkim i digitalnim kompetencijama, socijalnim vještinama i timskom radu. 

Prijavite se na SCU Novosti

Budite u toku sa nama, prijavite se na naše novosti.

Pročitaj više

Novosti

INOVACIJE I AGROBIZNIS

Želimo s vama podijeliti izuzetno inspirativno iskustvo koje smo doživjeli u petak, 24.11.2023., na V međunarodnom znanstveno-stručnom skupu “INOVACIJE I AGROBIZNIS: Izazovi do 2030.” koji

Imate prijedlog, pitanje ili vam je potreban neki savjet?

Na raspolaganju smo vam, slobodno pišite :)

small_c_popup.png

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat