Europska klimatska inicijativa (EUKI)
Pametna organska poljoprivredna inicijativa – Smart Organic Food Intiative
SOFI – Smart Organic Food Initiative (01.12.’22. – 31.03.’25.)
U zadnjem mjesecu 2022. započeli smo projekt SOFI – Smart Organic Food Initiative u partnerstvu s VGUK – Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima, Središtem za cjeloživotno učenje iz Travnika u BiH te udrugom Starkmacher iz Njemačke. Projekt je sufinanciran od strane EUKI – European climate initiative, koji financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji (EU) u ime Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije (BMWK) iz Njemačke, a sadržajnu podršku projektu dali su gradovi Križevci i Travnik te Rhein-Waal University of applied sciences također iz Njemačke.
Kratki opis
Križevci nastoje postati 100% klimatski neutralni grad do 2030. Međutim, kako se grad nalazi u poljoprivrednoj regiji, postizanje klimatske neutralnosti nije moguće bez uključivanja lokalne poljoprivrede.
Projekt će otvoriti prostor dijaloga i edukacije za poljoprivredne dionike zbog izrade klimatskih akcijskih planova za općine Križevci i Travnik. Uključivat će istraživanje o utjecaju lokalne poljoprivrede i potencijalu ekološke pametne poljoprivrede za pozitivan utjecaj na klimatske promjene i biološku raznolikost.
Također, uključit će se i nadolazeće inicijative o korištenju energije u proizvodnji hrane i u poljoprivredi. Koristeći metodu vršnjačkog učenja, mreža ima za cilj povećati svijest i pozvati na klimatsku akciju u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.
Naglašavajući potencijal ekološke pametne poljoprivrede, SOFI pokreće poljoprivrednu tranziciju u regijama.
Ciljne skupine
Poljoprivredni proizvođači: mali poljoprivrednici, zemljoposjednici i studenti
Gospodarenje tlom jedan je od glavnih razloga klimatskih promjena, budući da globalno poljoprivreda uzrokuje 26% (37% po nekim procjenama) emisija CO2. U Hrvatskoj poljoprivredu čini 159.986 OPG-ova, od kojih 24,71% ima površinu manju od 3 ha (samoopskrbno OPG), dok ih je u BiH 122.410. Mali poljoprivrednici, zemljoposjednici koji posjeduju neiskorišteno zemljište pogodno za ekološku poljoprivredu te studenti svih programa VGUK sudjelovat će u svim projektnim aktivnostima te postati nositelji i pokretači svijesti o klimatskim akcijama.
- Potrošači
Svijest o potrošačima kao krajnjim korisnicima u proizvodnji hrane (na razini kućanstava, fizičkih osoba i obitelji, poduzeća te na javnoj razini kao što su usluge cateringa i restorana, vrtića, škola itd.) ključna je točka u postizanju dugoročnih ciljeva u zaštiti klime. Potrošači imaju presudnu i konačnu ulogu u opskrbnom lancu, te ćemo im se obratiti promicanjem projekta kroz participativne aktivnosti, kao što su Eco festival, konferencije i okrugli stolovi te mediji uključujući web portal, društvene mreže i drugo.
- Općine i multiplikatori
Dva izrađena klimatska akcijska plana bit će distribuirana općinama Križevci i Travnik kako bi im pomogli u njihovim razvojnim strategijama.
Multiplikatori, kao što su nacionalne udruge za ekološki uzgoj, poljoprivredne savjetodavne institucije, zadruge, obrazovne institucije i drugi dionici, sudjelovat će na konferencijama i festivalima te u izradi 2 klimatska akcijska plana.
Rezultati i razvoj kapaciteta:
Temeljna premisa projekta je da poljoprivrednici u ciljanim regijama nemaju potrebna znanja i nisu upoznati s alternativnim, ekološko i ekonomsko isplativim načinima proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.
Nakon dioničkog mapiranja i snimanja postojećeg stanja, te studije o prisutnosti i utjecaju metoda sekvestracije ugljika u proizvodnji hrane na lokalnim farmama, organizirat će se dionička konferencija s debatama, diskusijama i analizama za izradu klimatskog akcijskog plana za pametnu ekološku poljoprivredu u svakoj od dviju općina (Križevci i Travnik).
Kroz različite projektne aktivnosti (radionice na Eko festivalima i posjete poljoprivrednicima tijekom programa zelene edukacije) poticat će se razmjena znanja i iskustava između različitih konvencionalnih i ekoloških poljoprivrednika.
Ove aktivnosti bavit će se podizanjem svijesti i razvijat će se u suradnji s općinama i za njih, te će pomoći uključivanju teme pametne organske proizvodnje u lokalne razvojne strategije. Osim toga, radionice na Eko festivalima, konferencijama i pratećim web stranicama koristit će se za širenje informacija o održivoj proizvodnji hrane.
Program zelenog obrazovanja usmjeren na podršku poslovnim idejama o ekološkoj poljoprivredi dovest će do vidljivosti ideje zelenih agrobiznisa podupirući poljoprivrednike, zemljoposjednike i studente i čineći ih pokretačima pozitivnih klimatskih akcija.
Pristup podacima jedna je od glavnih prepreka usponu pametne ekološke proizvodnje hrane i rješavat će se tako da svi rezultati povezani s projektom (kurikulum programa zelenog obrazovanja, obrazovni materijali, financijski pokazatelji, video zapisi, brošure itd.) budu javno dostupni na web platformi.
Svojim aktivnostima, rezultatima i ishodima, projekt će inicirati pokretanje novih ekološki prihvatljivih odluka i rješenja u poljoprivrednom sektoru na nekoliko razina:
na razini građana/potrošača
na razini poljoprivrednika/proizvodnje
na razini multiplikatora/općine.
”This project is part of the European Climate Initiative (EUKI). EUKI is a project financing instrument by the German Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action (BMWK). The EUKI competition for project ideas is implemented by the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. It is the overarching goal of the EUKI to foster climate cooperation within the European Union (EU) in order to mitigate greenhouse gas emissions.’