fbpx

Projekt SOFI – Studijsko putovanje u Njemačku i Nizozemsku

Podijeli

EUKI – European Climate Initiative

“SOFI – Smart Organic Food Initiative/Inicijativa za pametnu ekološku poljoprivredu”

Aktivnost: studijsko putovanje, Kleve (Njemačka) 11. – 16.06.2023
Partneri projekta SOFI – Smart Organic Food Initiative (Inicijativa za pametnu ekološku poljoprivredu), Visoko učilište Križevci, Udruga za ekonomiju zajedništva iz Križevaca (HR), Središte za cjeloživotno učenje iz Travnika (BiH) i Starkmacher iz Mannheima (DE), susreli su se 12.06., na početku studijskog putovanja, u Rhein Waal University of applied sciences u Kleveu (DE), sa prof. Florianom Wichern koji je predstavio rad institucije s naglaskom na smjer „Life science“ koji sadrži kolegij „Održiva poljoprivreda“. Iscrpna prezentacija pružila je dublji uvid u različite programe studija, istraživačke projekte i laboratorije te posjetu oglednim poljima na kojima studenti iz različitih dijelova svijeta provode praktičnu nastavu.

Drugi dan nastavili smo na visokoj školi Rhein Waal University of applied sciences, gdje smo upoznali Christophera Henrichsa osnivača udruge Permakultur-Niederrhein , koji nas je kroz zanimljivu prezentaciju upoznao sa svijetom permakulture i kako permakultura odgovara na izazove održivosti, nakon čega su nas studenti visoke škole upoznali s njihovim istraživanjima o raznim aktivnostima i projektima vezano uz održivu poljoprivredu u HR i BiH.

Primjeri dobre prakse na farmama
U popodnevnim satima posjetili smo ekološkog proizvođača, Thomasa Brands, člana vodeće organizacije organskih proizvođača Bioland i osnivača farme Brands Organic Farm. Uz predivno dvosatno druženje, upoznali smo se s njihovim načinom uzgoja povrća u staklenicima i na otvorenom polju. U večernjim satima, imali smo priliku uživati u večeri na obiteljskom imanju koje se bavi ekološkim pčelarstvom i proizvodnjom pripravaka od meda.

Primjeri dobre prakse: politike i mjere
U srijedu, 14.06.2023. treći dan započeli smo posjetom Javnoj upravi regiije Niederrhein koja je „model regija za ekološku proizvodnju pokrajine gornja Rheina“, gdje smo kroz informativnu prezentaciju upoznati s politikama i mjerama koje imaju za cilj osnaživanje organskih proizvođača i jačanje potrošnje ekološke hrane. Nakon prezentacije, imali smo priliku sudjelovati u diskusiji i čuti više detalja iz prve ruke što je pružilo uvid u praktične izazove i uspjehe kojima su se organski proizvođači, ali i potrošači, suočavali na terenu.

Nastavljajući našu ekološku avanturu, posjetili smo trgovinu ekoloških poljoprivrednih proizvoda “Biomarkt” u gradu Wesel. Voditelj nam je pružio detaljan uvid u način funkcioniranja i poslovanja ove trgovine, a uz njihov predani rad u podršci lokalnih proizvođača oduševio nas je i široki asortiman kvalitetnih ekoloških proizvoda.

Poticaj i motivacija
Četvrti dan studijskog putovanja bio je ispunjen produktivnošću i inspiracijom! Najprije je održan radni sastanak na kojem je predsjednik Starkmachera, Christian Roeser, dao važne smjernice za izradu klimatskih akcijskih planova te predstavio aktivnosti Starkamchera, a njegove mudre riječi i motivacija koju nam je pružio nas je dodatno potaknulo na daljni angažman u projektu. Zatim smo posjetili „Food Forest Ketelbroek” u Groesbeeku (NL), gdje smo najprije u prostorijama udruženja “Voedselbosbouw” imali iznimno inspirativnu prezentaciju na temu agro-šumarstva i prehrambenog šumarstva. Bilo je fascinantno čuti o načinu na koji se kombiniraju poljoprivreda i šumarstvo kako bi se stvorio održivi i plodan ekosustav a kasnije sve to vidjeti i iskusiti na samom imanju.

Boravak u Nizozemskoj iskoristili smo za turistički posjet grada Nijmegena čime smo i zaključili studijsko putovanje, koje je dalo snažan poticaj i motivaciju svim projektnim partnerima u provedbi daljnjih aktivnosti, dijeljenju ideja te razmjeni iskustava sa svima koji rade na implementaciji održivih poljoprivrednih praksi.

”This project is part of the European Climate Initiative (EUKI). EUKI is a project financing instrument by the German Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action (BMWK). The EUKI competition for project ideas is implemented by the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. It is the overarching goal of the EUKI to foster climate cooperation within the European Union (EU) in order to mitigate greenhouse gas emissions.“

Prijavite se na SCU Novosti

Budite u toku sa nama, prijavite se na naše novosti.

Pročitaj više

Imate prijedlog, pitanje ili vam je potreban neki savjet?

Na raspolaganju smo vam, slobodno pišite :)

small_c_popup.png

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat