fbpx

Oblikovanje poduzetničkog mentaliteta kod mladih

oblikovanje poduzetničkog mentaliteta kod mladih
U 20. stoljeću najveće kvalitete na tržištu rada bile su znanje engleskog jezika i služenje računalom, a u 21. stoljeću to je sposobnost poduzetničkog razmišljanja i djelovanja.“

Podijeli

Istraživanje je pokazalo da u Bosni i Hercegovini postoje dva ključna problema mladih, a to su visoka nezaposlenost i nedovoljna informiranost o mogućnostima koje imaju za pokretanje vlastitog biznisa. Danas tvrtke, politika, javna administracija i sva područja gdje se može ostvariti karijera zahtijevaju od zaposlenika da budu sposobni samostalno započeti nove stvari, prihvatiti promjene i rizike te preuzeti odgovornost. Pritom je ključna promjena mentaliteta u kojem su uspješni samo oni koji ne griješe i buđenje poduzetničkog duha sklonog promjenama i izlaganju rizicima koje se može postići djelovanjem medija i edukacijom.

Tim Središta za cjeloživotno učenje je pokazao spremnost i odlučnost za rad sa mladima na temu poduzetništva prijavom na otvoreni poziv organizacijama civilnog društva u okviru Mladih Balkana: Povezivanje mogućnosti obrazovanja, sposobnosti i partnerstva u regionalnim praksama zapošljavanja (BYLEAP). Cilj poziva je bio podržati inovativne poduzetničke inicijative mladih, osnažiti lokalne organizacije civilnog društva da daju značajan doprinos mladima po pitanju poduzetništva kroz mentorstvo, obuku i zagovaranje, kao i za olakšavanje puteva transformacije manjih poduzetničkih inicijativa u održiva mala i srednja poduzeća.

Središte za cjeloživotno učenje, vodeći se svojom misijom i vizijom, kroz BYLEAP
program  će osnovati Poduzetničku akademiju gdje će se raditi na oblikovanju mentaliteta i pripremati pojedince za uspješan rad u poduzetništvu, dati pristup znanstvenim spoznajama, mentorstvom pomoći u pokretanju startup-a, te umrežavati polaznike sa poduzetnicima i investitorima osnivajući obrazovni krug.

Njegujući mindset i nudeći edukaciju kako bi aktivno podstaknuli osobe da se uključe
neovisno o tome imaju li svoju ideju koju žele realizirati, SCU će tokom 9 mjeseci trajanja projekta (januar-septembar 2022) raditi sa sljedećim ciljnim skupinama:

 

  • mladi (muškarci i žene od 15 do 40 godina s područja BiH) – učenici, studenti, nezaposlene osobe koja imaju afinitete za lični rast i razvoj,
  • mladi koji imaju interese za učenje o poduzetništvu ili osnivanju vlastitog biznisa,
  • StartUp preduzeća kojima je potrebna pomoć da unaprijede svoj posao.

Sa ravomjernom zastupljenošću oba pola i davanju prednosti osobama koje žive na 
ruralnim područima i koji se bave poljoprivredom.

SCU poziva sve osobe koji imaju afinitete za lični rast i razvoj & sve osobe koje planiraju pokrenuti vlastiti biznis i željni su naučiti suvremene tehnike uspješnog upravljanja poduzećem & sve osobe koje nose odgovornost nad poduzećem / sektorom / odjelom / projektom i željni su obogatiti svoj know-how, te osvježiti svoja znanja o suvremenim tehnikama uspješnog upravljanja poduzećem

 

  • na edukaciju o važnosti poduzetništva i mogućnostima
  • koje se mogu ostvariti samozapošljavanjem i pokretanjem vlastitog biznisa.

Nakon završene edukacije, polaznici Akademije će moći:

 

  • prepoznati i vrednovati proces cjeloživotnog učenja u cilju osobnog zadovoljstva i razvoja,
  • vrednovati poduzetništvo kao ključnu kompetenciju cjeloživotnog učenja,
  • prepoznati, razlikovati i kritički analizirati suvremene teme iz oblasti poduzetništva,
  • primijeniti ključna znanja iz područja poduzetništva i ekonomije u svrhu samozapošljavanja
  • oblikovati mentalitet sa spoznajom da se poduzetnik ne rađa, nego postaje.

Kako, i više o samom projektu, načinu rada i vremenskom okviru, te prijavama, pisat ćemo u narednom periodu.

Prijavite se na SCU Novosti

Budite u toku sa nama, prijavite se na naše novosti.

Pročitaj više

Living diversity 2019
Projekti

Living diversity 2019

Living Diversity 2019. se održao u periodu od 28.07 do 04.08 u gradu Friedrichshafenu na jezeru Constance gdje su okupljene grupe mladih dobi od 14 do 18 godina iz Francuske, Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Novosti

TRAVNIK na Peristilu

“Kultura – jamac za razvoj prijateljstva i prekograničnog turizma” Sudjelovanje dragi gostiju iz Splita, gospođe Nansi Ivanišević, predsjednice i utemeljiteljice “Prokultura – Observatorij kulturnih politika”

Imate prijedlog, pitanje ili vam je potreban neki savjet?

Na raspolaganju smo vam, slobodno pišite :)

small_c_popup.png

Learn how we helped 100 top brands gain success.

Let's have a chat