Zašto učiti njemački jezik?

Šta god planirate za budućnost, poznavanjem njemačkog jezika sebi stvarate neizmjerne mogućnosti. Učenje njemačkog jezika predstavlja sticanje vještina uz čiju pomoć ćete moći poboljšati kvalitet svog poslovnog i privatnog života:
Njemački jezik je jedan od jezika koji ima najveći porast i potražnju u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Za Vas smo spremili 10 razloga zašto učiti ovaj jezik:

1. U poslovnom životu: Komunikacija na njemačkom jeziku sa Vašim njemačkim poslovnim partnerima vodi do stvaranja boljih poslovnih veza, a time i do boljih prilika za efikasniju komunikaciju – što osigurava uspjeh.

2. Globalna karijera: Poznavanje njemačkog jezika poboljšava Vaše šanse za zaposlenje u njemačkim firmama u Vašoj zemlji i u drugim zemljama. Dobro poznavanje njemačkog jezika od Vas će napraviti produktivnog uposlenika/uposlenicu za poslodavca sa globalnim poslovnim vezama.

3. Turizam i hotelijerstvo: Turisti iz zemalja u kojima se govori njemački jezik putuju mnogo i na daleke destinacije, na godišnjem odmoru troše više novca nego turisti iz drugh zemalja. Vole da uživaju u ponudi sa osobljem i turističkim vodićima koji govore njemački jezik.

4. Naučno-istraživački rad: Njemački jezik je drugi najvažniji jezik nauke. Njemačka se sa svojim doprinosom naučno-istraživačkom radu i razvoju nalazi na trećem mjestu na svijetu  i dodjeljuje istraživačke stipendije naučnicima i istraživačima iz inostranstva.

5. Komunikacija: Razvoj na području medijskih, informatičkih i komunikacijskih tehnologija čine višejezičnu komunikaciju nužnom. Cijeli niz veoma važnih internet stranica je na njemačkom jeziku. Njemačka se kada govorimo o godišnjem objavljivanju novih knjiga na svjetskom nivou među 87 zemalja nalazi na 6. mjestu, nakon Indije, UK-a, SAD-a, Kine i Rusije. Stoga će Vam poznavanje njemačkog jezika omogućiti proširen pristup informacijama.

6. Kulturalno razumijevanje: Učiti njemački jezik predstavlja sticanje uvida u život, želje i snove ljudi iz zemalja u kojima se govori njemački jezik i njihova multikulturalna društva.

7. Putovanja: Povećajte intenzitet Vaših doživljaja na putovanjima uz pomoć poznavanja njemačkog jezika, ne samo u zemljama u kojima se govori njemački jezik, nego i u drugim evropskim zemljama, naročito u Istočnoj Evropi.

8. Uživajte u književnosti, muzici, umjetnosti i filozofiji: Njemački je jezik Goethea, Kafke, Mozarta, Bacha i Beethovena. Produbite užitak koji imate čitajući i/ili slušajući njihova djela na izvornom jeziku.

9. Mogućnosti studiranja i rada u Njemačkoj: Njemačka dodjeluje ogroman broj stipendija za studiranje u Njemačkoj. Za mlade strance postoji posebna radna viza, a za određena zanimanja postoje posebni uslovi za dodjeljivanje radne dozvole.

10. Programi razmjene: Postoje različiti sporazumi o razmjeni učenika i studenata između Njemačke i mnogih drugih zemalja na svijetu.

Tekst preuzet sa Goethe.ba