MLADI I PODUZETNIŠTVO

Središte za cjeloživotno učenje je počelo realizaciju projekta Mladi poduzetnici agenti promjena u digitalnom dobu“ koji je finansiran grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Projekat traje jednu godinu i realizirati će se u općinama Busovača, N. Travnik, Travnik i Vitez.

Mladi i poduzetništvo kao i IT poduzetništvo su glavne teme koja će biti dodatno aktuelizirane tokom realizacije ovog projekta. Projektni cilj je poboljšati mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja mladih u IT sektoru. U skladu s tim ovim projektom želimo osnažiti mlade ljude za otvaranje novih radnih mjesta, povećanje inovacija i konkurentnosti, reagirajući na promjenjive ekonomske prilike i trendove kroz aktivni proces učenja o poduzetništvu i IT-u, unaporijeđuju postojeće i stičući nova znanja i vještine.

Projekat obuhvata sljedeća 4 edukacijska programa u oblasti IT-a i poduzetništva:

  • Poduzetništvo i liderstvo – ovaj edukacijski program će se provoditi s 20 mladih osoba kako bi ih osnažili i motivisali da preuzmu inicijativu za ulazak u poduzetništvo. Program će uključivati sljedeće radionice: Uvod u poduzetništvo; Razvoj poslovnog plana; Registracija preduzeća, Finansije i Liderske vještine. Spajanje digitalnih vještina i poduzetništva predstavlja kritičnu priliku za sljedeće generacije koje će potaknuti otvaranje novih tehnološka preduzeća.

  • Akademija za grafički dizajn - Edukacijski program za grafički dizajn obuhvata kreativan rad kroz upotrebu računara i najnovijih programa za dizajn. Program će obuhvatati oblasti grafičkog dizajna, vizuelnih komunikacija, multimedije, interaktivnosti, produkcije i dinamičkih vizuelnih principa. Mladi će savladati napredne metode i tehnike obrade digitalne slike, zvuka, videa, tehnike ilustrovanja, animiranja i komponovanja interaktivnog multimedijalnog sadržaja.

  • Akademija za programiranje - Akademija za programiranje usredotočit će se na jačanje kapaciteta mladih ljudi, budućih poduzetnika u IT sektoru. Ovaj obrazovni program će mladima pružiti znanje iz računarskog programiranja, poboljšati njihovo razumijevanje podjela u programiranju i naučiti ih voditi timove stručnjaka za računarsko programiranje. Akademija će se sastojati od tri glavna modula: Front End Web Development; Back End Development i Osnove web programiranja.

  • Akademija za digitalni marketing – Akademija za digitalni marketing ponudit će marketinško znanje i razumijevanje najuspješnijih elemenata strategije digitalnog marketinga. Program ove akademije sastojat će se od 4 modula: Marketing na društvenim mrežama; Digitalni oglasi; Odnosi s javnošću i Sadržajni marketing.

Zajedno s mladima iz projekta organizirat ćemo 10 MEETUP-a posvećenih omladinskom poduzetništvu u IT-u. Mladi koji ne sudjeluju izravno u projektu imat će priliku razgovarati s IT stručnjacima, uspješnim IT poduzetnicima i naučiti više o samom poduzetništvu. Ove će događaje moderirati učesnici projekta i okupit će više od 300 mladih ljudi. Pored toga, u saradnji sa ključnim stakeholderima, ćemo organizovati 4 panel diskusije u Travniku, Novom Travniku, Vitezu i Busovači. Temeljne teme koje će se razmatrati na panelu su: Inovacije, poduzetništvo i mladi.

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“